Published: Wednesday, 14 March 2018

oleh Dr. Makmur , Pensyarah Kanan Fakulti Bahasa dan Komunikasi  serta Prof. Madya Dr. Abdul Halim bin Ali .Syarahan ini disampaikan oleh Cikgu Azmi Abdul Hamid yang bertajuk Api dan Air mata Rohingya . Beliau merupakan Presiden Majlis Perundangan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM)

Pelbagai Perkongsian secara realiti berkaitan dengan masyarakat Rohingya bagaimana mereka ditindas , diuji dengan pelbagai cabaran serta bertarung nyawa untuk meneruskan kehidupan sehingga sanggup melakukan apa sahaja.
Anak-anak kecil Rohingya disekat pendedahan pendidikan namun kecerdasan fikiran mereka yang masih suci mampu mengatasi masalah tersebut bahkan mampu menghafaz Al-Quran ketika diberi tunjuk ajar oleh sukarelawan yang berdamping dengan mereka.

Program ini juga bakal diteruskan dengan pencarian sukarelawan dari Mahasiswa/siswi UPSI yang berminat untuk menjadi sebahagian dari sukarelawan terlatih oleh MAPIM .Mereka akan diberi latihan dan perlu menempuh beberapa fasa sebelum ditawarkan menjadi sukarela kerana mereka mencari mahasiswa/siswi yang komited , semangat dan sanggup menempuhi apa sahaja cabaran ketika diperlukan untuk semua sesi sukarelawan.

IMG 7950

IMG 7888
IMG 7909
IMG 7948

Hits: 849